Imprimeix
PDF

El Consell inicia la revisió del Pla Territorial de Mallorca

Garrido inicia reforma PTMLa consellera de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, i el director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell, han presentat l'inici de la revisió parcial del Pla Territorial de Mallorca.

La consellera Garrido ha afirmat que «cal replantejar el model territorial perquè Mallorca ha sofert una evolució social, econòmica i territorial». A més, «des de fa anys, existeix una implantació desordenada d'infraestructures i no hi ha hagut polítiques de sostenibilitat territorial fortes, especialment, en la cura del medi ambient».

Aquesta revisió parteix de la necessitat d'adaptar el model territorial de l'illa a les necessitats actuals. Per aquest motiu, els objectius principals de la revisió són: racionalitzar el creixement urbanístic (residencial, turístic o mixt), ajustar l'ordenació i l'ús del sòl rústic, fomentar l'equilibri territorial i adoptar polítiques noves de gestió del paisatge.

A més, s'adequa el Pla a la normativa sobrevinguda, que s'ha anat aprovant durant els darrers anys, i es millora l'eficiència de l'execució del PTM.

Per la seva banda, el director insular Miquel Vadell ha explicat que es durà a terme un procés participatiu per «recollir la percepció dels ciutadans» a partir de la setmana que ve.

EN QUINA SITUACIÓ ENS TROBAM?

Durant els darrers mesos, s'han elaborat distints estudis per determinar la situació actual pel que fa al territori de Mallorca.

D'aquesta diagnosi s'observen algunes tendències, com un notable increment de la població resident, un 13,5 % més entre el 2004 i el 2016.

A més, s'ha analitzat el sòl rústic i es veu com s'ha produït una terciarització d'aquest sòl; es a dir, s'hi estan duent a terme activitats, residencials i turístiques, que no corresponen a l'ús quotidià.

A Palma, existeix una macrocefàlia, ja que s'hi concentra la meitat de la població de l'illa i és el lloc de feina d'un gran nombre de persones. Aquest fet fa que s'acumulin activitats i infraestructures a la mateixa zona i comporta problemes de saturació i un cert desequilibri territorial, si ho comparam amb altres nuclis de l'illa.

Pel que fa al paisatge, el desenvolupament de polítiques ha estat escàs. El Consell de Mallorca es va adherir al Consell Europeu del Paisatge i, al 2011, es va aconseguir declarar la serra de Tramuntana patrimoni de la humanitat. No obstant això, encara queden per desenvolupar els àmbits d'intervenció paisatgística (AIP).

PARTICIPACIÓ OBERTA A TOTHOM

El procés de participació estarà format per sessions de consulta i d'informació. Es faran tres sessions territorials i tres sessions sectorials, prèviament a l'aprovació inicial, obertes a tota la ciutadania.

Els tallers territorials estan destinats principalment a representants municipals i col·lectius professionals de l'àmbit territorial en què es farà la sessió: Inca, Manacor i Palma. En aquests, les persones assistents treballaran en taules temàtiques en petits grups, en els quals es recolliran les preocupacions i propostes sobre diferents temàtiques: ordenació i ús del sòl rústic, distribució d'equipaments i serveis, creixement urbanístic, gestió del paisatge i àrees territorials.

Els tallers sectorials estan destinats a la ciutadania en general i en cada sessió es tractarà una temàtica específica de l'ordenació territorial de l'illa: gestió del paisatge, sòl rústic i activitats agràries, patrimoni natural i creixement i capacitat de càrrega del territori. En aquests tallers es treballarà en grups i a través de mapes, per tal de recollir l'opinió ciutadana respecte a aquests àmbits.

De manera paral·lela als tallers, tots la ciutadania que ho desitgi, també podrà opinar a través del qüestionari en línia, disponible al web del Consell.

Un cop aprovada la revisió parcial del PTM es farà una jornada de presentació del Pla aprovat inicialment.

El procés de participació ciutadana posarà a l'abast de la ciutadania, les administracions, les entitats i les associacions de l'illa diferents eines per poder opinar-ne.

UN PLA DE FA DOTZE ANYS

El PTM permet determinar aspectes tan importants com, per exemple, com ha de ser el creixement urbanístic de l'illa, l'ordenació del sòl rústic i agrari o els equipaments i serveis que hi ha d'haver, etc.

Aquest instrument es va aprovar el desembre de 2004. Després de dotze anys de vigència, el Consell de Mallorca n'està duent a terme la revisió parcial. El PTM és un document que serveix com a eina general d'ordenació del territori mallorquí i dels seus illots i aigües interiors.

No obstant això, també se n'han aprovat dues modificacions. La primera es va fer el juny de 2010, amb la qual es va desclassificar es Guix; i la segona, el gener de 2011, amb l'eliminació de pràcticament totes les àrees de reconversió territorial (ART).

Mercedes Garrido ha fet èmfasi en la «importància de desclassificació des Guix que va permetre salvar un paratge natural i que, sinó s'hagués desclassificat, la Serra possiblement no seria Patrimoni Mundial».

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube